Elvira Carles, Narcís Bartina, Josep Ribas i AMADE guanyen els Premis Manel Xifra i Boada
El lliurament dels guardons, que promouen Comexi i Enginyers Gi, tindrà lloc el divendres 3 de juny a les 12h a l'auditori Josep Irla de Girona
El Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i Comexi han donat a conèixer els guanyadors de la 17a edició dels Premis Manel Xifra i Boada, que es lliuraran el divendres 3 de juny a les 12h a l’auditori Josep Irla de Girona. Aquests guardons tenen com a objectiu reconèixer les persones i els grups de recerca que han contribuït a l’enginyeria i al coneixement tècnic.
El Premi a la Transferència de Coneixement Tècnic i Tecnològic es concedirà per primera vegada a una dona, Elvira Carles Brescolí, directora de la Fundació Empresa & Clima. És llicenciada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona; Màster en Enginyeria de l'Aigua per la Universitat Politècnica de Catalunya i Màster en Prevenció de Riscos Laborals per la mateixa universitat. A banda de la direcció de la Fundació Empresa i Clima, dedicada al compromís empresarial en la lluita contra el canvi climàtic, la seva trajectòria s’ha mogut en diferents camps vinculats al sector mediambiental, ja sigui com a responsable de l'àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Cambra de Comerç de Barcelona, en empreses de tractament i recuperació de residus industrials i en el tractament d'aigües.
El Premi al Grup de Recerca Aplicada o Centre Tecnològic, serà per a AMADE -Anàlisi i Materials Avançats per al Disseny Estructural-, un grup de recerca i transferència tecnològica del Departament d'Enginyeria Mecànica i Construcció Industrial de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona. AMADE es dedica a la mecànica de materials i estructures amb una especial atenció als materials compostos reforçats amb fibra. S'ha especialitzat en la caracterització experimental i formulació de models per a la simulació de materials i estructures avançades. Les aplicacions s'estenen des de l'anàlisi de materials compostos per a estructures d'avions fins a la simulació del comportament de solucions estructurals per a edificis.
En quant al Premi a la Trajectòria Professional serà per a Narcís Bartina i a títol pòstum per a Josep Ribas Port. Bartina va ser degà del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona, i compta amb una extensa trajectòria al món de l’empresa. És enginyer tècnic en electrònica industrial. Després del seu pas com a responsable d’enginyeria a Comexi, va crear les empreses Protec, Distec i DSET i també va exercir com a docent en formacions vinculades al seu camp professional. Durant el seu mandat com a degà del Col·legi va ser també president del Consell de Col·legis d’Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya. Va estar vinculat a la Cambra de Comerç de Girona i al Consell de Cambres de comerç de Catalunya, i també al Patronat de l’Escola Politècnica de la UdG. Bartina va saber encaminar el propòsit de Manel Xifra i Boada de crear uns premis per al foment del coneixement i la tècnica que van esdevenir els premis que porten el seu nom.
Per la seva banda Josep Ribas, que va morir fa unes setmanes, va ser un enginyer tècnic en electricitat i màster en gestió i organització d’empreses, fundador també de l’empresa DSET, i amb una àmplia trajectòria prèvia a al grup empresarial Simon, on va exercir entre 1974 i 2008.
Pel que fa als reconeixements als premiats i a les premiades del Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona al millor projecte de final de carrera, s’ha reconegut a Josep Fanals i Batllori, del grau en enginyeria elèctrica pel seu treball ‘Resolució del flux de càrregues amb mètode d’incrustació holomòrfica’; Llorenç Fanals i Batllori del grau en enginyeria electrònica industrial i automàtica pel seu treball ‘Avaluació d’un sistema de navegació inercial per a un robot submarí’; Josep Matamala i Pagès del grau en enginyeria mecànica pel seu treball ‘Sistema de cadena per neu articulable per un Yamaha Banshee’; Miriam Escribano Bella del grau en enginyeria química pel seu treball ‘Síntesi verda de nanopartícules de ferro zero mitjançant extractes vegetals: optimització i caracterització’; i Aniol Bosch Collell, del grau en enginyeria en tecnologies industrials i doble titulació grau en enginyeria en tecnologies industrials / grau en administració i direcció d’empreses pel seu treball de ‘Disseny i construcció d’una màquina SLS (Selective Laser Sintering)’.
Els premis estan organitzats pel Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona i Comexi, amb la col·laboració de la Universitat de Girona. Compten amb el patrocini de Banc de Sabadell i Caixa d'Enginyers. Van néixer l'any 2005, poc després de la mort del fundador de Comexi, l’enginyer que dona nom als premis. Manel Xifra i Boada va contribuir en la creació d’aquests i per aquest motiu, i abans d’obrir convocatòria, se li va atorgar al primer guardó a títol pòstum ja que els premis recullen la filosofia que Xifra i Boada representava.
Manel Xifra i Boada (1928-2005), va ser un enginyer tècnic format a l'Escola d'Enginyers Industrials de Terrassa, va dedicar la seva trajectòria professional al sector industrial. L'any 1954 va fundar Comexi, dedicada actualment a la producció de béns d'equip pel sector de l'embalatge flexible. De profunda convicció gironina, va ser membre del consell rector del Patronat Català pro Europa a Girona, del Patronat de l'Escola Politècnica Superior de la UdG i del Ple de la Cambra de Comerç de Girona, així com col·legiat d'honor d’ENGINYERS GI.
Durant aquests anys, els Premis Manel Xifra han consolidat un esdeveniment que projecta els valors de la transmissió del coneixement i la tasca de l’enginyeria a la societat catalana, i a la gironina en particular.
En les anteriors edicions el premi a la transmissió del coneixement científico-tècnic ha correspost a personatges tan destacats com Rafael Pous, Eudald Carbonell, Andreu Mas-Colell, el programa de televisió Quèquicom, Peter J. Balsells, la Societat Catalana de Tecnologia, Josep Amat, Carles Riba, la Universitat de Girona, Jorge Wagensberg, Gabriel Ferraté, Eduard Punset, Joan Peracaula, Pedro Miguel Etxenike, i Joan Majó.
D'altra banda en el reconeixement a la trajectòria professional s'ha premiat a persones clau com Pere Bech, Joan Arimany, Josep Oller, Josep Sallent, Josep Viñas, Antoni Cabarrocas, Josep Juliol, Martirià Butinyà, Jordi Frigolé, Josep Bosch, Josep Serra, Josep Arnau, Joaquim Lleal, Josep Palau o Joan Vidal.
Des del 2015, any que es va instaurar el Premi al grup de recerca aplicada o centre tecnològic, s’ha lliurat aquest reconeixement a l’Institut de Ciències Fotòniques, el Sincrotró Alba, el Centre CIT-UPC, l’Institut Vicorob, Eurecat, i la Fundació CIM.